środa, 20 maja 2015

Sashimi - sztuka na talerzu

Sashimi ( 刺身sashimi) jest to takie japońskie carpaccio, czy tatar :)
Tak bardziej poważnie, jest to sposób podawania surowych ryb i owoców morza. Nieco rzadziej w takiej formie podawane jest surowe mięso. Sashimi zazwyczaj podawane jest na cieniutkich plasterkach (bądź nitkach) z japońskiej rzodkwi daikon. Dodatkiem najczęściej jest sos sojowy i wasabi.


W skład powyższego cudeńka wchodzi surowy tuńczyk, ośmiornice, małże, ryba maślana i o ile pamięć mnie nie myli homar...

Czy Sashimi jest smaczne? hmmmm, to już każdy musi przerobić na sobie :)

2 komentarze:

  1. ShikaSan a Ty jak oceniasz smak sashimi? :D

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Opory miałem tylko przed pierwszym razem.... :) Po spróbowaniu zdziwiłem się, że jest takie dobre, aczkolwiek nie jest to coś co mógłbym jeść za często.
      Jedyne co mnie teraz przeraża w sushi i sashimi to niestety cena... :)

      Usuń